Wat te doen bij antisemitisme

Wat moet je doen als je op straat wordt uitgescholden? Wat is er te doen tegen echt antisemitische uitingen op internet? Hoe meld ik een antisemitisch incident? CIDI maakte een 'gebruiksaanwijzing' in antwoord op deze en andere vragen. Stuur ze vooral door aan jongeren en mensen die veel uitgaan!

Bron: CIDI

1. Wat moet je doen als je op straat wordt uitgescholden?

Er zijn natuurlijk verschillende manieren van schelden. Hier gaat het om schelden op straat door mensen die je niet (goed) kent: kijk voor schelden op internet bij de vraag die daarover gaat.

Weet waar je bent 
Het is natuurlijk idioot om altijd over je schouder te kijken en bang zijn hoeft al helemaal niet, maar op straat is het altijd goed om te weten wat er om je heen gebeurt. Als je op een drukke plek bent, weet je dat jij je tas niet open moet laten staan als je je mobieltje graag wilt houden.  Precies zo zijn er dingen waar je op kan letten in verband met schelden. Hieronder een paar tips.

Maar eerst: bij schelden op straat zijn er 4 dingen die je altijd in de gaten moet houden:

 • ga nooit de confrontatie aan
 • de meeste schelders zijn lafbekken
 • als iemand scheldt zit hij fout en niet jij. Laat je niet aanpraten dat het jouw schuld is omdat je een keppel draagt of zoiets: het is hun probleem en niet het jouwe. Als jij daar zin in hebt, mag je een grote Israelische vlag omdoen, drie keppels opzetten en je van boven tot onder volhangen met davidsterren: dat is jouw goed recht en ook dan mogen zij je niet uitschelden en beledigen omdat ze vinden dat je er Joods uitziet of toevallig een hekel aan Israel hebben
 • als iemand scheldt maar niet slaat en jij slaat hem een bloedneus, kan hij (ook) aangifte doen bij de politie, want zomaar slaan mag ook niet en het weegt meestal zwaarder dan schelden. Maar je hoeft je niet zomaar te laten uitschelden en al helemaal niet te laten slaan of schoppen: meer hierover verderop.

Ga nooit de confrontatie aan! Praktijkvoorbeelden:

Jij zit in de tram en iemand achter je gaat je voor Jood zitten schelden.
Dit gebeurt soms als ze zien of denken dat je Joods bent, bijvoorbeeld omdat je een keppel draagt of een magen david (davidsterretje). Het is ontzettend irritant, maar je wilt niet de hele tram op zijn kop zetten of je humeur laten vergallen door terug te gaan schelden. Ga geen confrontatie aan. Dus: chill, het is niet jouw probleem maar dat van hun. Meestal is het een groepje, want als gezegd schelders zijn lafbekken. Daar kan jij je voordeel mee doen: ga gewoon voorin zitten bij de bestuurder of meer achterin bij de kaartjesstempelaar, dan houden ze meestal vanzelf op. In geval van nood kan je een beroep doen op die mensen.
Let wel even op als je uitstapt; kijk verderop wat je kan doen als ze jou achterna komen. Als ze de hele tijd zijn blijven schelden, kan je beter op een drukke plaats uitstappen.

Jij loopt in je eentje op straat en 1 persoon scheldt je uit
Meestal kan je niet eens reageren, want als gezegd schelders zijn lafbekken: 9 van de 10 keer rent hij na het schelden hard weg! Vooral als er mensen in de buurt zijn.
Ook als hij niet wegrent moet je hem gewoon negeren: laat je dag niet verpesten, ga ervandoor en negeer hem. Hij heeft een probleem, niet jij.
Onthou: nooit de confrontatie aangaan. Ga dus ook niet vragen wat zijn probleem is. Ook niet als je weet dat jij groter, sterker of handiger in het vechten bent. Jij kan net die ene schelder treffen die niet wegrent, maar gaat vechten. Verspil geen tijd met daarover na te denken maar ga er gelijk vandoor. Het kan bijvoorbeeld zijn dat hij een mes bij zich heeft.
Kan je niet weg? Laat merken dat je niet bang bent (zelfs al ben je dat wel). Pak je mobiel en roep hard: 'Ga weg. Als je nu niet weggaat druk ik op de knop en bel ik de politie.' (En doe dat dan ook als ze niet weggaan! Als je 112 hebt gebeld wordt je gevraagd wie je wil hebben. Zeg goed hard 'politie', zodat zij dat ook horen.)
Begin in geen geval te slaan. Dat mag ook niet. En vooral als jij niet getraind bent, kan je em per ongeluk te hard raken. Als je bijvoorbeeld zijn neus breekt, sta jij voor de politierechter voor je het weet. Zie verderop.

Jij bent in je eentje op straat en een groepje begint te schelden
Meestal zijn het minstens drie jongens, want schelders zijn lafbekken - maar met zijn drieën durven ze wel en jutten ze elkaar op. De ervaring leert dat dit  gemakkelijk op schoppen en slaan kan uitdraaien en vooral dan is de situatie belangrijk.
Ben je in een stil steegje, ren dan zo snel mogelijk naar een plaats waar meer mensen zijn. Doe niets, ga niet nadenken, gelijk wegwezen naar een plek met meer mensen. Hoe meer, hoe beter. Het mooiste is als je een winkel, café, bibliotheek, school of zo'n soort plaats binnen kan gaan. Zijn er al mensen om je heen of kan je niet weg? Laat merken dat je niet bang bent (zelfs al ben je dat wel). Pak je mobiel en roep keihard: 'Ga weg. Als je nu niet weggaat druk ik op de knop en bel ik de politie.' (En doe dat dan ook als ze niet weggaan! Als je 112 hebt gebeld wordt je gevraagd wie je wil hebben. Zeg goed hard 'politie', zodat zij dat ook horen.) Spreek zo mogelijk iemand aan (zie verderop).

Jij bent met een groep op straat en een groepje begint te schelden
Dat komt maar zelden voor en het gebeurt bijna alleen maar als die andere groep groter en sterker is. In elk geval moet je ze negeren, want je hebt geen zin in een veldslag. Blijf bij elkaar en ga snel naar de bewoonde wereld. Zie hierboven.

Een politiebureau is natuurlijk helemaal een ideale plek om naar toe te gaan: wie een ander uitscheldt voor Jood, is strafbaar. Dus zie je er een en loopt er zo'n stel rotjongens achter je aan, gelijk naar binnen. Ook als je politie ziet in een auto, lopend of op de fiets: houd ze aan, leg uit wat er gebeurt en vraag ze te helpen (jij vraagt het, maar zij moeten het doen). Als je een politiebureau binnen gaat, doe dan gelijk aangifte. Zeg letterlijk met zoveel woorden: ik wil aangifte doen, ik voel mij gekwetst en beledigd en/of bedreigd, en ik wil dat ze worden opgespoord en gestraft. En zeg het als het om antisemitisme gaat. Als je dat allemaal niet zegt, kan het gebeuren dat de politie verder niets doet.

Reken er niet op dat omstanders je vanzelf zullen helpen

Daar zijn de schelders vaak wel bang voor, maar in de praktijk steken de mensen om je heen uit zichzelf meestal geen vinger voor je uit. Dus loop jij op straat of sta je op de tram te wachten en voel je je belaagd? 1. Doe je ding met je mobiel (zie boven). 2. Zoek dan een liefst stevig uitziende man uit en vraag hem gewoon om hulp.  Zeg: ik kom even bij u staan, want die jongens zitten me achterna en schelden de hele tijd. Of als ze echt agressief zijn: Wilt u mij helpen, want die jongens zitten me achterna en ze willen me slaan.
TIP: Iemand in uniform is altijd goed. Ten eerste natuurlijk politie, maar alles met een beetje gezag is afschrikwekkend: tramconducteurs, mensen van de spoorwegen, desnoods een hotelportier of zelfs een bouncer voor een club (sommige daarvan zullen je niet helpen, maar de schelders schrikken wel als zo iemand erbij betrokken wordt).
Zijn het Marokkaans uitziende jongens, dan kan je ook heel goed een oudere man aanspreken die er net zo en een beetje gezaghebbend uitziet. (Die houdt ook niet van zulk wangedrag!) Meestal gaan ze er dan al wel vandoor, en in elk geval is het in zo'n geval voor degene die jij aanspreekt moeilijk je te negeren.


Zorg dat je moeilijke situaties aankan

Of je nu een tenger meisje bent of een potige jongen, als je vaker in situaties komt waarin je belaagd kan worden, zorg dan dat je je weet te redden. Dat geldt vooral als je vaak uitgaat of 's avonds over straat gaat en er op de een of andere manier joods uitziet,  maar het is natuurlijk sowieso goed als je voor jezelf kan opkomen.
Grappig genoeg gebeurt er dan vanzelf al vaak minder. We herhalen het maar weer een keer: schelders zijn lafbekken, en als jij zelfvertrouwen uitstraalt beginnen ze vaak niet eens.

Eigenlijk zou elke jongere die vaak uitgaat een goede cursus zelfverdediging moeten doen.
Dat is niet hetzelfde als een cursus vechten!
Op een goede zelfverdedigingscursus leer je om in de praktijk situaties in te schatten, je leert wat je concreet kan doen of juist niet moet doen, en je leert om je zonodig te verdedigen.
Dat laatste is ook belangrijk als je toevallig heel groot en sterk bent, en al helemaal als je een beetje driftig bent uitgevallen. Je leert dan namelijk het effect van wat je doet, zodat je niet per ongeluk iemand het ziekenhuis inslaat. Want dat geeft jou geweldig veel problemen, ook als ze het naar jouw idee dik verdiend hebben.
En als je nooit groot of sterk zal worden, leert het je hoe je uit de problemen komt.
Bovendien is het gewoon leuk om sportief bezig te zijn met leeftijdgenoten, en het geeft je een goed gevoel als je weet dat je je kan redden.

2. Antisemitisme op Internet: Hoe laat ik het weghalen?

Dit artikel gaat niet over normale of zelfs uiterst felle kritiek op Israel: dat is niet antisemitisch.
Afgezien daarvan staan er niettemin veel antisemitische uitingen op internet. Behalve extreme sites, gaat het heel vaak om lezersreacties op nieuwsforums. Er staan ook antisemitische teksten, afbeeldingen en filmpjes op Hyves, Facebook en Youtube. Als het een strafbare uiting is, dan is niet alleen de reageerder maar ook degene die de uiting verspreidt, de site dus, strafbaar.
Maar het doen van aangifte is een lastig en langdurig proces, en al die tijd staat die uiting daar maar. Bovendien is een uiting soms niet strafbaar, maar wel kwetsend of ergerlijk.

De meest zinnige reactie is, die uitingen zo snel mogelijk weg te krijgen zodat ze niet verder worden verspreid. U kunt dat ook doen als de uiting niet strafbaar is maar alleen ergerlijk; dan is het aan de moderator om hem wel of niet weg te halen. De meeste sitebeheerders werken daar goed aan mee.

U kunt dat meestal vrij eenvoudig zelf bereiken. Een paar tips:

 • in discussie gaan met antisemitische uitingen is niet de manier om ze weg te krijgen - integendeel soms, het zorgt voor 'reuring' en extra hits voor de site. En als u zelf gaat schelden, hebt u kans dat uw reactie wordt verwijderd
 • om zo'n uiting weg te krijgen, verzoekt u de moderator of beheerder van de site vriendelijk om hem weg te halen. Ga daarbij niet schelden; vooral op drukke sites kan een beheerder ook niet alles gelijk zien. Meestal wordt er goed gereageerd op verzoeken tot verwijdering
 • heel veel sites zetten bij elke lezersreactie een knop waarmee u kunt aangeven dat u bezwaar hebt tegen de reactie. Soms hoeft u alleen te klikken, soms wordt om uw redenen gevraagd. Het is niet de bedoeling dat u zo'n knop gebruikt alleen omdat er een mening staat waar u het niet mee eens bent: hij is er alleen voor echt antisemitisme of andere vormen van haat tegen een heel volk
 • staat er niet zo'n knop, stuur dan een zakelijk mailtje naar de beheerder via de knop 'contact' en vraag gelijk om een meldknop voor foute reacties
 • laat de beheerder de uiting (lang) staan of weigert hij/zij hem weg te halen, neem dan contact op met het Meldpunt Discriminatie Internet of CIDI. De kans is groot dat er meer klachten zijn over die site
 • ook bij Youtube staat er zo'n knop, maar die is alleen zichtbaar als je een account hebt. Het is dus zaak om in te loggen (zonodig eerst eenmalig inschrijven). Voor Youtube is 1 melding niet genoeg. Stuur de precieze link door naar minstens 7 anderen met de vraag het betreffende filmpje ook te melden
 • als iemand antisemitische boodschappen krabbelt op jouw eigen Hyves, maak dan een screenshot zodat je het kan melden en haal het gewoon weg. Staat het op de Hyves van een ander of doet eenzelfde persoon het vaker, vraag dan de beheerders om het weg te halen (weer eerst inloggen) en of die persoon te blokkeren. Reageert Hyves niet binnen een redelijke termijn? meld het ons of het Meldpunt discriminatie internet!

Het heeft in elk geval altijd zin om de uiting te melden : het is belangrijk overzicht te hebben van antisemitisme en andere discriminatie op internet zodat daartegen zonodig gericht actie kan worden ondernomen.

3. Grafitti en posters: hoe haal je het weg?

Grafitti of posters gezien die volgens u antisemitisch/racistisch zijn of opwekken tot haat?

 • Maak altijd eerst een foto en noteer eventuele teksten, want dit moet natuurlijk zo snel mogelijk worden verwijderd - het verspreidt een giftige boodschap die we weg willen hebben.
 • Het is belangrijk om precies op te schrijven waar precies u de uiting hebt gezien (dus bijvoorbeeld: tegenover nummer zoveel, of op het elektriciteitshuisje op de hoek van de x- en de y-straat).
 • Het is belangrijk het ook te melden, want het is een belangrijke graadmeter van de sfeer in de buurt. Voor een melding moet u goed vastleggen waar het precies om gaat.
 • Melden kan bij CIDI of een meldpunt discriminatie bij u in de buurt; als het strafbaar is ook zeker bij de politie.
 • Als het om gericht racisme of antisemitisme lijkt te gaan, omdat het bijvoorbeeld op uw huis of tuinhekje is aangebracht, moet u zonder meer aangifte doen bij de politie. Die weet dan wat er gebeurt in de buurt en kan proberen de daders op te sporen.
 • Misschien heeft het zin ook eens te praten met de wijkagent of buurtregisseur, zodat die een oogje in het zeil kan houden. Dat laatste is vooral goed als de bekladding of beplakking meer dan eens gebeurt. Vraag op het politiebureau of er een wijkagent is en hoe u daarmee contact kan opnemen.
 • Bekladdingen/wildplakken aan de openbare weg kunt u meestal gemakkelijk weg laten halen. De meeste gemeentes hebben een dienst om dit soort dingen te verwijderen. Die is bedoeld om de buurt schoon te houden, maar het is ook een heel effectief middel om deze uitingen te laten verwijderen. Zeg dat het om een racistische/antisemitische uiting gaat en dring vriendelijk maar beslist aan op snelle verwijdering.
  Meldingen van graffiti en illegale wildplak in Amsterdam geeft u bijvoorbeeld door aan het Meldpunt Openbare Ruimte, 020 252 1252.

Kortom:

 1. maak een foto
 2. noteer eventuele teksten (letterlijk)
 3. schrijf precies op waar de grafitti/poster zich bevindt
 4. was dat op uw huis/erf? doe aangifte bij de politie
 5. bel het meldpunt openbare ruimte in uw gemeente om het weg te laten halen
 6. meld het ons (020-2521252) of een ander anti-discriminatiebureau, zodat we er eventueel mee verder kunnen en zodat we weten wat er gebeurt

4. Wat moet er gebeuren bij antisemitische voetbal-spreekkoren?

Antisemitisme mag niet, ook niet in het voetbalstadion. Het het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft een landelijk beleidskader opgesteld om dat tegen te gaan. Daarbij wordt een protocol gehanteerd; zie hieronder. Verder zijn de scheidsrechter en/of de lokale driehoek altijd bevoegd een wedstrijd bij kwetsende of discriminerende spreekkoren direct stil te leggen.

Protocol spreekkoren 

Fase 1: oproep tot het publiek middels de stadionspeaker
Fase 2: (treedt in werking nadat spreekkoren aanhouden ondanks oproep stadionspeaker): vanuit de radiokamer wordt muziek gedraaid
Fase 3: (treedt in werking als spreekkoren aanhouden): spelers verlaten het veld
Fase 4: (treedt in werking bij tijdelijk stilleggen): overleg in de scheidsrechterskamer m.b.t. voorwaarden eventueel hervatten wedstrijd
Fase 5: (treedt in werking bij definitief staken van de wedstrijd): ontruiming stadion

5. Is het strafbaar?

Vrijheid van meningsuiting is een groot goed in Nederland; het is vastgelegd in artikel 7 van de Grondwet. Maar die vrijheid is niet onbeperkt. Als iemand een uiting verspreidt die u kwetsend of discriminerend vindt, kunt u van alles ondernemen om daar een eind aan te maken.  Als dat allemaal mislukt en als de uiting strafbaar is, kunt u aangifte te doen. Als hulpmiddel voor het bepalen of dit mogelijk is, hieronder de artikelen die handelen over discriminatie.

De wet verbiedt aanzetten tot haat en het beledigen - in het openbaar en opzettelijk - van een bevolkingsgroep wegens hun ras, godsdienst of levensovertuiging, seksuele gerichtheid of  lichamelijke, psychische of verstandelijke handicap. Het openbaar maken van beledigende uitingen van anderen is ook verboden. Dit alles staat omschreven in artikel 137 van het Wetboek van Strafrecht in de volgende wetsartikelen.

Art. 137c Sr. Belediging van een bevolkingsgroep
1. Hij die zich in het openbaar, mondeling of bij geschrift of afbeelding, opzettelijk beledigend uitlaat over een groep mensen wegens hun ras, hun godsdienst of levensovertuiging, hun hetero- of homoseksuele gerichtheid of hun lichamelijke, psychische of verstandelijke handicap, wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste een jaar of geldboete van de derde categorie.
2. Indien het feit wordt gepleegd door een persoon die daarvan een beroep of gewoonte maakt of door twee of meer verenigde personen, wordt gevangenisstraf van ten hoogste twee jaren of geldboete van de vierde categorie opgelegd.

Art. 137d. Aanzetting tot discriminatie, haat of geweld jegens een bevolkingsgroep

1. Hij die in het openbaar, mondeling of bij geschrift of afbeelding, aanzet tot haat tegen of discriminatie van mensen of gewelddadig optreden tegen persoon of goed van mensen wegens hun ras, hun godsdienst of levensovertuiging, hun geslacht, hun hetero- of homoseksuele gerichtheid of hun lichamelijke, psychische of verstandelijke handicap, wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste een jaar of geldboete van de derde categorie.
2. Indien het feit wordt gepleegd door een persoon die daarvan een beroep of gewoonte maakt of door twee of meer verenigde personen wordt gevangenisstraf van ten hoogste twee jaren of geldboete van de vierde categorie opgelegd.

Art. 137e. Openbaarmaking discriminerende uitlatingen
1. Hij die, anders dan ten behoeve van zakelijke berichtgeving:

    1. een uitlating openbaar maakt die, naar hij weet of redelijkerwijs moet vermoeden, voor een groep mensen wegens hun ras, hun godsdienst of levensovertuiging, hun hetero- of homoseksuele gerichtheid of hun lichamelijke, psychische of verstandelijke handicap beledigend is, of aanzet tot haat tegen of discriminatie van mensen of gewelddadig optreden tegen persoon of goed van mensen wegens hun ras, hun godsdienst of levensovertuiging, hun geslacht, hun hetero- of homoseksuele gerichtheid of hun lichamelijke, psychische of verstandelijke handicap;
    2.een voorwerp waarin, naar hij weet of redelijkerwijs moet vermoeden, zulk een uitlating is vervat, aan iemand, anders dan op diens verzoek, doet toekomen, dan wel verspreidt of ter openbaarmaking van die uitlating of verspreiding in voorraad heeft;

wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste zes maanden of geldboete van de derde categorie.

2. Indien het feit wordt gepleegd door een persoon die daarvan een beroep of gewoonte maakt of door twee of meer verenigde personen wordt gevangenisstraf van ten hoogste een jaar of geldboete van de vierde categorie opgelegd.
3. Indien de schuldige een van de strafbare feiten, omschreven in dit artikel, in zijn beroep begaat en er, tijdens het plegen van het feit, nog geen vijf jaren zijn verlopen sedert een vroegere veroordeling van de schuldige wegens een van deze misdrijven onherroepelijk is geworden, kan hij van de uitoefening van dat beroep worden ontzet.

Art. 137f. Deelname of steunen van discriminatie
Hij die deelneemt of geldelijke of andere stoffelijke steun verleent aan activiteiten gericht op discriminatie van mensen wegens hun ras, hun godsdienst, hun levensovertuiging, hun geslacht, hun hetero- of homoseksuele gerichtheid of hun lichamelijke, psychische of verstandelijke handicap, wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste drie maanden of geldboete van de tweede categorie.

Art. 137g. Discriminatie in ambt, beroep of bedrijf
1. Hij die, in de uitoefening van een ambt, beroep of bedrijf personen opzettelijk discrimineert wegens hun ras, wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste zes maanden of geldboete van de derde categorie.
2. Indien het feit wordt gepleegd door een persoon die daarvan een gewoonte maakt of door twee of meer verenigde personen wordt gevangenisstraf van ten hoogste een jaar of geldboete van de vierde categorie opgelegd.

6. Antisemitisme op internet: Hoe meld ik het?

Meestal kunt u vrij eenvoudig een antisemitische of anderszins kwetsende uiting weg laten halen. (Lees hier hoe dat gaat. )

Het heeft in elk geval altijd zin om de uiting ook te melden door een email te sturen naar CIDI Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken of Meldpunt Discriminatie Internet Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken : het is belangrijk overzicht te hebben van antisemitisme en andere discriminatie op internet zodat daartegen zonodig gericht actie kan worden ondernomen.

Als een beheerder weigert een uiting weg te halen of als die eenvoudig blijft staan, meldt u dat natuurlijk helemaal. Meestal zijn er dan ook andere klachten over zo'n site. Sites die niet op Nederland zijn gericht of gehost, zijn van hieruit moeilijk aan te pakken: die geven wij zo mogelijk door aan buitenlandse collega's.

Wat in elk geval in uw mailtje moet staan:

 • De tekst van de uiting(en) die naar uw idee strafbaar kan zijn : selecteren, copieren en in uw mailtje plakken
 • Het precieze internetadres van de door u gemelde uitingen, de link dus. Sommige sites zijn heel groot, alleen een link naar de homepage van een site is niet voldoende.
  TIP: druk bij de gewraakte uiting op reageer en copieer het adres dat in het adresvenster van uw browser verschijnt als u hem in beeld hebt.

Mail  CIDI Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken

Mail  Meldpunt Discriminatie Internet Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken

(1 van die twee is genoeg!)

De inhoud van de verslagen, artikelen en berichten die op het forum worden geplaatst geven de visies en meningen van de auteurs, en niet die van de beheerders, moderators of webmaster. Zij kunnen derhalve niet verantwoordelijk worden gehouden voor de inhoud ervan.